2009. február 25., szerda

Só-liszt gyurma

Fú, ovis koromban mennyit megettünk belőle! :-D
Ez a recept Pető Éva: Sógyurma c. könyvéből származik. Sajnos a könyv 14 évvel ezelőtt jelent meg utoljára, pedig nagyon szép és hasznos, sok jó ötlettel. Az oviban rendszeresen eszerint készítettem a gyurmát, szóval garantáltan kipróbált és jó. Legutóbb Belin küldte át nekem a recit - köszönet érte. Most felteszem ide is, mert hamarosan szeretnék csinálni, és már unom, hogy a leveleim között kell hosszasan visszakeresgélnem.

Szóval a recept:

20 dkg finomlisztet és 20 dkg vákumsót összekeverünk, hozzáadunk 125 ml vizet és 2 evőkanál étolajat.
Nejlonzacsiban sokáig eláll a hűtőben.

Ha színezni szeretnénk a masszát - és nem vegyi anyaggal - akkor lehet bele tenni pirospaprikát, kurkumát, kakaóport, kávézaccot... ki mit talál :-D

Ha gyorsítani szeretnénk a kész mű kiszáradását, vagy azt szeretnénk, hogy barnás, "sült" színe legyen (a natúr gyurmának), akkor ki lehet égetni az alábbi módon:
A legalacsonyabb fokozaton, nyitott sütőajtó mellett fél óra, majd ajtó becsuk és egyesen fél óra, kettesen fél óra, hármason is fél óra, végül négyes-ötösön a kívánt árnyalatig égetjük.

Nincsenek megjegyzések: